állásajánlatok
Szolgáltatás
admin  

Az állásajánlatok tipizálása

Hivatalosan csak azokat a munkalehetőségeket nevezzük állásajánlatoknak, amelyeket nyilvánosan meghirdetnek, és eleget tesznek konkrét formai és tartalmi követelményeknek. Ezek azonban rendkívül sokfélék lehetnek akár a munkaterület, a képesítés, a jogi vonatkozások vagy a munkavégzés jellege szerint, de egyéb kategóriák mentén is lehetne csoportosítani.

A következőkben szeretnénk felületes áttekinteni, hogy az állásajánlatok milyen típusait lehet megkülönböztetni:

  1. Hol hirdetik meg?

A munkalehetőségek egyrészt megjelenhetnek munkaerő-közvetítő és kölcsönző irodákban, illetve azok online platformjain. Másrészt meghirdethetik konkrét cégek, szervezetek is az adott állásajánlatokat, akár a saját felületeiken vagy fizetett reklám formájában. A specifikus és/vagy magas képesítéssel járó munkák esetében gyakori, hogy az állásajánlatok valamilyen szakmai fórumon vagy karrieroldalon kerülnek meghirdetésre a hatékony elérés és merítés érdekében.

  1. Kell-e hozzá képesítés?

A képesítési követelmények tekintetében megkülönböztetünk egyetemi/főiskolai végzettséget, felnőttoktatási intézményhez kötött szakirányú végzettséget, hosszabb-rövidebb jellegű tanfolyamban szerzett szakképesítést, valamint vannak az úgy nevezett betanított munkák, amelyek nem igényelnek képesítést.

  1. Mennyire kötött jogilag?

Nagyon fontos az állásajánlatok esetében, hogy tisztában legyünk azok jogi vonatkozásaival: munkakör, hatáskör, szerződés ideje, próbaidő, felmondás, munkarend, szabadság, bérezés és jutalmazás, titoktartás…stb.