Otthon
admin  

Érdemes-e igazi parkettát vásárolni laminált padló helyett?

A lakást egyértelműen öltözteti a járólap, amit a padlóra helyezünk, a burkolatok és a bázisbútorok azok, amik lényegében képesek a helyiség hangulatát meghatározni, elvinni egy irányba, amit utána már csak finomhangolni lehet. Nem mindegy tehát az, hogy milyen típusú járólap mellett tesszük le a voksunkat.

Sokan szeretik a könnyen tisztítható kő és laminált padló burkolatokat, mások inkább a szőnyegre esküsznek, mely a legpuhább, legkényelmesebb, nem kell alá padlófűtés, de vannak, akik a klasszikusokat szeretik és szebbnél szebb parketták közül válogatnak.

A parketta kínálat nagyobb, mint valaha volt, pedig már több száz éves múltra tekintenek vissza ezek a burkolattípusok. A parketta jellegzetessége, hogy igazi fából készült, majf ezt lakkozzák, csiszolják, megművelik és végül csodás mintákban, vagy egyszerű sorokban lerakják őket a padlóra. Igazi időtálló klasszikusokról beszélünk, melyek a paloták és plébániák padlóit ugyanúgy díszítették, mint mondjuk a gazdagabb családok polgári lakásait.

Azt viszont tudni kell, hogy ezek roppant költséges padlóburkolatok, mivel igazi fából vannak. Sokan éppen emiatt gondolkodnak el inkább a laminált padlóban, mely hajaz a parkettára, csak épp műanyagból készül. A laminált padló lerakása nem is olyan bonyolult és időigényes, mint az igazi fapadlóé. Utóbbi esetében mindenképp érdemes szakember segítségét kérni, még akkor is, ha láttuk már, hogy miképp kell ezt csinálni.

Akkor érdemes tehát a parketta mellett letenni a voksunkat, ha szeretnénk valamilyen klasszikus stílust megjeleníteni az otthonunkban és ha nem sajnáljuk rá a pénzt.