Mi a különbség a szerver bérlés és a VPS bérlés között?

Mi a különbség a szerver bérlés és a VPS bérlés között?

A szerver bérlés manapság már számos lehetőséget biztosít az emberek számára, különféle csomagokból válogathatnak azok, akiknek tárhelyre van szüksége, akinek egy igazán nagy tárhely szükségeltetik a munkavégzése szempontjából, annak akár egy teljes szerver kibérlésére is van lehetősége, aki pedig csak kisebb, de a normál tárhely szolgáltatónál elérhető tárhelyeknél biztonságosabb lehetőség kellene, annak pedig ott van VPS bérlés, mint kiváló opció.

A VPS bérlésnek is többféle alfaja van ma már. A sima, egyszerű VPS szolgáltatás lényege, hogy egy szervernek a nagy tárhelyét felosztják részekre és ezekből a részekből bérelhetnek az ügyfelek. Ilyen módon egy fizikai tárhely óriási kapacitásán többen osztoznak, kedvező áron, azonban nem kell attól tartaniuk, hogy átjárás lenne emiatt közöttük, ugyanis a virtual private server lényege, hogy egymástól teljesen elkülönített virtuális személyes platformja lesz mindenkinek.

A VPS másik verziója a Cloud, mely egy teljesen online térben mozgó szolgáltatás, szabadabb és bizonyos tekintetben kedvezőbb is, mint a sima virtual private server megoldás. A szerver farmokon, ahol sok sok fizikai számítógép van összekötve rengeteg egységes tárhely is van, ami egy felhő alapú rendszerben összefogható. A bérlők között ez a nagy tárhely kerül szétosztásra ugyancsak privatizált, egyéni hozzáféréssel, viszont ez a megoldás biztonságosabbá a szerverbérlők számára az adataiknak a tárolását, mivel az előfordulhat ugyan, hogy egyes szerverek meghibásodnak és ezért időszakosan nem elérhetőek, vagy pedig teljesen elvesznek róluk az adatok, de ha egy felhő alapú szolgáltatásban, amikor egyszerre több szerveren vannak az adatok ilyen nem igen történhet meg.